[...] dieta i suplementacja odgrywają kluczową rolę w łagodzeniu objawów Choroby Leśniowskiego-Crohna. W diecie warto skupić się na lekkostrawnych źródłach białka, warzywach bez skórki, łatwo przyswajalnych owocach oraz zdrowych tłuszczach. Unikanie pokarmów wysokobłonnikowych, produktów mlecznych dla osób z nietolerancją laktozy oraz potraw [...]
[...] że chociaż dieta ta eliminuje niektóre owoce, orzechy, warzywa i nabiał, jednak nie eliminuje ona wszystkich pokarmów z tych kategorii. Jeśli pijesz mleko, wybierz mleko bez laktozy lub inne alternatywy takie, jak mleko ryżowe lub sojowe. Aby uniknąć nadmiernie restrykcyjnych posiłków, porozmawiaj z dietetykiem przed rozpoczęciem tej diety. [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
[...] i występowanie nowotworów. Wpływ różnych produktów na glikemię jest kluczowy dla diabetyków, gdyż muszą oni skorygować dawkę insuliny względem ilości cukrów. Nie bez znaczenia jest również wpływ na insulinę, nawet dla osób zdrowych, gdyż może mieć to wpływ chociażby na samopoczucie czy na jakość treningu. Mleko a cukrzyca Naukowcy z [...]
[...] Jeśli w ten sposób nie trenowałaś, to proponuję zacząć od samego treningu siłowego i jednej sesji aerobowej w wybrany dzień. Docelowe obciążenie ma być osiągane stopniowo. Przykładowe diety Dieta odchudzająca dla nastolatki - zasady, jadłospis Gotowa dieta odchudzająca bez laktozy Gotowa dieta wegańska dla kobiety Najlepsza dieta na 2023 rok
[...] takie jak paleo czy samuraja, a produkty "lactose free", "gluten free" oraz im podobne zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Wiele osób idąc za modą, często bez żadnych badań odrzuca produkty, które mogą być źródłem alergenów, chcąc poprawić swoją dietę, jednakże nie każdy z nas jest uczulony, więc czy takie postępowanie jest [...]
[...] ketogeniczna). Innym problemem z tłuszczami, najczęściej wynikającym z preferencji smakowych, może być niewielka ilość ryb, zwłaszcza morskich, w diecie. A przecież nie bez przyczyny używa się terminu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego analizując dietę pod kątem ilości i jakości zjadanych tłuszczów, należy zwrócić uwagę na [...]
[...] wiele osób sięga po przetwory z ich wykorzystaniem. Jednym z takich wyrobów są frużeliny FRULOVE, które zasłynęły z wysokiego udziału owoców i pysznego smaku, który powstał bez grama dodanego cukru. Frulove Dessert With Superfoods Aby jednak jeszcze bardziej urozmaicić te wyśmienite produkty, stworzono nową linię Frulove Dessert With [...]
Zaczął się czerwiec a wraz z nim sezon na truskawki. Miłośnicy tych pysznych owoców z pewnością nie mogli się doczekać, aby skorzystać z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] na osobny artykuł. Białko z soi Białko pochodzące z soi jest chyba najczęściej spotykanym białkiem roślinnym, gdy spojrzymy na półki sklepów z odżywkami. Nie dzieje się to bez przyczyny. Jeśli chodzi o profil aminokwasowy, jest ono według niektórych badaczy, wolnym od wady ograniczających aminokwasów. Musimy jednak pamiętać o ograniczeniu [...]
[...] itd.) Mleko może wywoływać raka w sposób pośredni, wpływając na podwyższenie stężenia IGF-1 i insuliny. Z tego powodu bym ograniczył jego spożycie, mleko nie jest bezpośrednio rakotwórcze dla człowieka. Czy mleko innych ssaków może być przyczyną chorób? Bożena Przyjemska napisała: „Mleko pochodzenia zwierzęcego (krowie czy kozie) jest [...]
[...] Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, [...]
[...] dietę oraz odżywki. Masa mięśniowa - jak ją budować? Masa mięśniowa - jaka dieta? Jakie są najlepsze odżywki na masę? Czym się różni gainer od bulka? Czy gainer jest bezwartościowy? Odżywki białkowe: pytania i odpowiedzi Kiedy odżywka typu carbo? Ile dostarczać węglowodanów? Masa mięśniowa - ile odżywek? Masa mięśniowa - jak ją budować? [...]
[...] zdrowia, to zaraz po wyczerpującym treningu interwałowym czy siłowym (odnotowuje się wtedy zmniejszoną insulinooporność). O każdej innej porze o wiele zdrowsza będzie kawa (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), herbata czarna (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), woda (bez słodzików, soku i cukru). O wpływie fruktozy na zdrowie pisałem [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
[...] W związku z tym jest szeroko stosowana w żywności podczas przygotowywania owoców w puszkach, dżemów, cukierków w postaci pasty, ciast, proszku do napojów i napojów bezalkoholowych. Z czasem powstał poważny problem. W największej mierze wynika on ze zwiększonej konsumpcji cukru białego, brązowego, miodu czy też syropu [...]